Kalamata
Olive Briqs

Briketter av olivkärnor: en ekologisk och miljövänlig produkt för natur och hälsa. Olivbriketter görs av restprodukterna från olivoljeframställning.
Grilla grönt och klimatsmart
Patenterad EKO-innovativ miljömärkt produkt
Våra grekiska briketter tillverkas av restprodukten från olivoljeframställning. Olivkärnorna förbränns till kol, blandas med vatten och naturlig stärkelse, och formas till briketter. Värmeenergin från olivkärnorna har sedan urminnes tider använts som värmekälla i Grekland och nu även till briketter. Inga träd har avverkats för att framställa våra olivbriketter. Vi har en cirkulär ekonomisk tillverkning och vi har vunnit flera utmärkelser för årets mest EKO innovativa hållbara produkt. Nu kan du grilla 100 % naturligt och klimatsmart!
Lång brinntid - jämn glöd
Långsam förbränning– Ger optimal glöd 6366 kcal/kg
Olivbriketterna är nästintill doftfria och ger maten en behaglig smak av grillat. Det bildas mycket lite rök, även när fett från gallret droppar ned i glöden då och då. Våra briketter tänds snabbt, brinner under lång tid och bibehåller en jämn värme under många timmar. Olivbricketter passar att använda i alla typer av grillar och modeller. De bildar nästintill obefintligt med aska jämfört med traditionella briketter. Lång och jämna brinntid och lite aska gör därför olivbricketter till en utmärkt värmekälla även för kamado grillarna.
Ekologisk certifierade
Waste to value
Av alla olivproducerande länder, är Grekland känt för kvaliteten på sina oliver och olivolja, vilket är landets nationalprodukt. Vi arbetar tillsammans med familjeföretagen i Kalamata som odlar och framställer olivolja. Kalamata är det största enskilda olivodlingsområdet i EU, beläget i sydöstra delen av Peloponnesos halvön i Grekland. Vi köper det naturliga avfallet från olivoljeproduktion från småskaliga jordbrukare i regionen och framställer därefter våra olivbriketter av kärnmassan som bildas efter olivoljan är pressad. 100 % återvinning och recycling!

GRILLA
KLIMATSMART

Våra briketter är miljövänliga och 100% naturliga
100 % naturligt
Så här gör du
Grilla med miljövänliga olivbriketter. Tänd briketterna med en skorstenständare eller naturliga tändblock. Använd aldrig tändvätska – en fossil oljeprodukt och dessutom skadligt för hälsan. Mest klimatsmart är det förstås att grilla närodlade och ekologiska grönsaker och rotsaker. När du grillar kött - bidra till en mer hållbar köttkonsumtion genom att göra kloka matval som tar hänsyn till naturen, klimatet och djurens välfärd.
Tända briketterna
Tändningstid: 15-20 minuter
Stearinbaserat tändpapper alt tändblock - Häll upp briketterna i grillen. Riv 2-4 strimlor alt 2-3 tändblock och sprid över bädden. Tänd på och vänta ca 15 minuter tills kolen tagit fart och fått en gråaktig yta. Skorstenständare – Fyll med önskat antal briketter. Tänd på med tändpapper eller tidnings-papper underifrån och vänta tills briketterna är klara, ca 15 minuter. Häll över briketterna på grillen och börja grilla. Looftlighter – Rikta Looflighter mot briketterna tills de börjar brinna. Efter 60 sekunder är briketterna tända och du kan antingen låta dem brinna och bli klara av sig själv, eller skynda på processen genom att fortsätta rikta luftströmmen mot samma punkt.
Olivbriketter i Kolgrill och Kamado
Klotgrill, tunnmodell eller rök, våra briketter ger en lång och stadig värme till alla typer av grillar och är enkla att tända.
Vare sig du har en klotgrill, kolgrill av tunnmodell eller en öppen grill hemma kan du använda Kalamata Olivbriketter. Briketterna passar alla typer av kolgrillar, med eller utan lock. Då briketterna är 100 % naturliga grillar du alltid helt ekologiskt, men jämn värme och dessutom sparar du miljön med 30 % mindre koldioxidutsläpp. Det går utmärkt att använda olivbriketter i en kamado ugn. Olivbriketterna ger en stadig och lång värme utan att bli för heta för den keramiska grillen. Olivbriketterna avger mycket lite aska, vilket är extra viktigt för en kamado ugn som fungerar genom luftcirkulation.
Kort grillning eller långa low and slow-sessioner
Brinntid: 4h vid öppen grillning, upp till 10h vid låg temp low and slow
Skall du endast grilla något enkelt för en kort stund kan du stänga ned din kamado genom att strypa lufttillförseln och briketterna dör ut. Du kan sedan tända dem igenom och fortsätta grilla med samma briketter. För en längre session low and slow tänder du dina briketter, ställer in värmen på din grill eller rök och du har lång brinntid. Går du på låg temperatur likt 100 grader håller en fyllning med briketter för ca 10 timmars tillagning. Du kan med andra ord fylla din kamado eller rök med briketter på kvällen, lägga in din favoritanrättning, låta den stå på låg värme över natten och din mat är perfekt tillagad på morgonen på en batch briketter.